The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
W artykule przedstawiono przykład realizacji instalacji chłodniczej służącej celom klimatyzacji wielkopowierzchniowych obiektów handlowych oraz biurowych. Przedstawione zostało rozwiązanie technologiczne, które w znaczny sposób jest w stanie ograniczyć moc chłodniczą zainstalowaną na obiekcie dzięki czemu w zdecydowany sposób możliwe jest obniżenie zarówno nakładów inwestycyjnych, jak i eksploatacyjnych...
Celem niniejszej pracy była analiza i opis metodyczny nowoczesnych metod wykrywania zafałszowań produktów pochodzenia zwierzęcego. Omówieniu poddane zostały analizy fizykochemiczne, w tym: chromatograficzne, elektroforetyczne, spektralne, izotopowe, a także metody biologiczne i immunologiczne, do których należą: reakcja łańcuchowej polimerazy PCR oraz immunoenzymatyczny test ELISA. Przedstawione rozważania...
Rosnące zainteresowanie konsumentów żywnością i jej rzeczywistym składem, ważna stała się problematyka autentyczności produktów. Do najczęstszych problemów autentyczności produktów należą zmiany ilościowe oraz jakościowe, a także podanie błędnych informacji na opakowaniu. Modyfikacje ilościowe to takie, które prowadzą do zmniejszenia lub zwiększenia określonego składnika w surowcu lub produkcie, zaś...
W pracy przedstawiono modelowanie procesów chłodzenia poubojowego półtusz wieprzowych za pomocą programu Ansys Workbench, pokazano sposób rozwiązania i przedstawiono wyniki. Obliczenia były robione w dwóch punktach pomiarowych – szynce oraz schabie. Następnie zmieniając współczynniki wnikania ciepła od powietrza w komorze chłodniczej do powierzchni półtuszy wykonano symulacje. Czas chłodzenia półtuszy...
Substancje z serii R-400 to mieszaniny zeotropowe stosowane jako czynniki robocze w zakresie niskich, średnich oraz wysokich temperatur w urządzeniach sprężarkowych. Mają zastosowanie najczęściej jako czynniki chłodnicze w mroźniach, chłodniach oraz w mniejszych instalacjach chłodniczych. Ponadto, czynniki zeotropowe używane są w pompach ciepła, systemach klimatyzacyjnych oraz agregatach chłodniczych,...
In the paper the authors present the possible usage of absorption refrigeration machines in air-conditioning systems and tri- and cogeneration processes. One-stage and multi-stage absorption refrigeration cycles are described. The influence of temperature of cooling water or chilled water on refrigeration plant’s COP is analyzed. The series of thermodynamic parameters are taking into consideration...
Zastosowanie pośredniego systemu chłodzenia w układach chłodniczych obsługujących komory składowe warzyw bądź owoców można uznać za perspektywiczne rozwiązanie. Umożliwia on uzyskanie bardzo stabilnej temperatury towaru zbliżonej do temperatury krioskopowej, stabilną i wysoką wilgotność względną, pozwala także na uzyskanie efektu ciągłej regulacji wydajności chłodniczej przy zastosowaniu prostego...
Truskawki stanowią bogate źródło witamin, substancji odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Owoce sezonowe nie nadają się do długiego przechowywania, stąd ich nadwyżki po zbiorze należy odpowiednio zabezpieczyć lub poddać przetworzeniu. Podczas przechowywania dochodzi do strat cennych składników odżywczych. Celem podjętych badań była ocena wpływu czasu i temperatury przechowywania na zmiany zawartości...
W artykule przestawiono znaczenie łańcucha chłodniczego w produkcji żywności. Zasygnalizowano niebezpieczeństwa związane z niedotrzymaniem parametrów temperaturowych produktów rolno-spożywczych przy wytwarzaniu i transporcie. Omówiono wpływ łańcucha chłodniczego na zmiany klimatyczne oraz zadania, które należy wykonać w celu świadomego i kompleksowego podejścia do ograniczenia jego negatywnego oddziaływania...
W pracy opisano podstawy fizyczne procesu generacji energii elektrycznej za pomocą ogniw Peltiera przy wykorzystaniu efektu Seebeck’a. Omówino wady i zalety generatorów termoelektrycznych (TEG) oraz ich zastosowania, zarówno komercyjnie dostępne, jak i te będące w fazie badań. W części projektowej przedstawiono koncepcję zastosowania modułów TEG jako źródła energii wykorzystywanej do celów oświetleniowych...
Artykuł zawiera uzasadnienie istoty przeprowadzania badań dotyczących zawiesiny lodowej. Przedstawia też konieczność wprowadzania częstszego jej wykorzystywania w branży chłodniczej. Scharakteryzowany został również proces przygotowania pomiarów. Część ta zawiera opis stanowiska badawczego z uwzględnieniem wszystkich jego elementów. Badania przeprowadzono dla trzech zaworów kulowych o różnych średnicach...
Wraz z upływem czasu konwencjonalnych surowców energetycznych jest coraz mniej. Jednym ze sposobów redukcji zapotrzebowania na energię cieplną jest audyt energetyczny, który stanowi szczegółowy raport na temat zużycia energii w danym budynku. Odpowiednia modernizacja budynku spowoduje spadek zużycia energii końcowej przy zachowaniu komfortu temperaturowego na tym samym poziomie. Redukcja zapotrzebowania...
Analiza obrazu polega na wyodrębnieniu z informacji docierających do obserwatora tej ich części, która jest dla niego istotna ze względu na badany proces lub użytkownika. Procesowi temu zazwyczaj towarzyszy znaczna redukcja ilości informacji składających się na obraz [10]. W zagadnieniach przepływów dwufazowych analiza komputerowa obrazu może być wykorzystana do określenia parametrów przepływowych...
W artykule przedstawiono możliwość rozwoju mikroflory w chłodzonej i mrożonej żywności, która często jest postrzegana jako wolna od drobnoustrojów i tym samym uważana za bezpieczną. Omówiono również sposoby adaptowania się drobnoustrojów do bytowania w niekorzystnych pod względem temperatury warunkach otoczenia, które polegają najczęściej na wytwarzaniu przez nie specjalnych białek. Podjęto również...
Chłodzenie i mrożenie są jednymi z technik utrwalania żywności. Zapewnienie warunków chłodniczego jej przechowywania jest wyznacznikiem bezpieczeństwa zdrowotnego, trwałości i jakości wielu artykułów spożywczych. Monitoring temperatur to potwierdzenie utrzymania odpowiednich (zadanych) temperatur, a przez to zachowanie bezpieczeństwa wyrobów. W artykule zaprezentowano metody monitorowania temperatury...
Artykuł odnosi się do tematyki związanej z problemami pojawiającymi się przy badaniach, dotyczących przepływu zawiesiny lodowej. Przedstawiony został krótki opis zastosowań tej mieszaniny, a następnie scharakteryzowano przebieg badań. Kluczową część artykułu stanowi opis nieprawidłowości pojawiających się w czasie realizacji pomiarów. Zwrócono uwagę na problem utraty homogeniczności przez medium,...
Opakowanie stanowi niezbędny czynnik w obrocie towarowym oraz ważny element reklamy. Pełni ono funkcje ochronne, marketingowe, logistyczne, informacyjne, ale też ekologiczne. Wymagania, dotyczące jakości opakowań ciągle ulegają zmianie i są wynikiem rozwoju rynku zbytu, zaostrzenia konkurencji i wzrostu świadomości konsumentów. W historii opakowalnictwa żywności zastosowanie znalazło wiele materiałów...
W artykule przedstawiono wybrane metody analizy żywności, rozpoczynając od klasycznego miareczkowania, a kończąc na komputerowej analizie obrazu. Omówiono również metody chromatograficzne wykorzystywane w analizach środków spożywczych, takie jak wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) czy połączenie chromatografii gazowej ze spektrometrią mas (GC-MS). Wskazano także możliwości wykorzystania metod...
Treść opracowania obejmuje zagadnienia dotyczące uwarunkowań i specyfiki procesów schładzania, zamrażania i rozmrażania mięsa i jego wyrobów. Omówiono wpływ i korelacje zachodzące pomiędzy czasem prowadzenia procesów na zmiany zachodzące w obrabianym materiale oraz na finalną jakość rozmrożonego mięsa. Poddano ocenie zasady prawidłowego rozmrażania mięsa i jego wyrobów. Zestawiono i poddano charakterystyce...
Chłodzenie serwerowni jest zagadnieniem specyficznym. Duża gęstość strumienia ciepła oraz utrzymywanie rygorystycznych warunków pracy wymaga od instalacji chłodzenia odpowiednich cech. W artykule zostały wymienione najczęściej spotykane metody chłodzenia serwerowni oraz klasyfikację systemów technologicznych w obiektach typu data center.
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.